2015. április 6., hétfő

Pisztácia magoncok

Több pisztácia faj létezik, és szerencsére külföldről beszerezhetőek. A közismert faj a Pistacia vera, ezt kaphatjuk a boltokban, ennek van a legnagyobb és legízletesebb magja.. Ezen kívül létezik a Pistacia lentiscus, ennek ehető a gyantája és ez az egyetlen örökzöld faj, a P. terebinthus gyantáját is felhasználják és az ehető pisztácia alanya. A Pistacia atlantica is alanya a Pistacia vera-nak, ezenkívül a csonthéjat körülvevő héj magas olajtartalma miatt hasznosítani szokták olaj sajtolásra. A Pistacia chinesis teljesen télálló a leírások szerint, oltható rá a P. vera, de díszfának szokták ültetni, díszítő értékét főleg ősszel éri el mikor pirosra színeződik a lombja.

Tartásról röviden:
Tudni kell, hogy a pisztácia nemzetség kétlaki, tehát amíg nem virágzik a magról ültetett növényünk addig nem tudjuk meg, hogy fiú vagy lány. A P. atlantica-nál előfordult már egylaki fa, de ritka.
Az egész nemzetségre jellemző, hogy levegős talajt igényel és teljes napfényt, tehát a folyamatosan nedves tömör földben nagyon gyorsan kirothad a gyökerük. A télen ültetett magoncok pót-megvilágítás nélkül nagyon gyorsan tönkre mennek. Ezen kívül melegigényesek és nem szeretik a magas páratartalmat, mert sok gombás betegségük van és ez kedvez a kórokozóknak. A P. lentiscus az egyetlen örökzöld faj, így a többi lombhullató. Télen ezeket a növényeket hidegben 0-5C°-os helyen teleltetjük.

Magok rendelése:
Külföldi magrendelős oldalakról lehet rendelni, viszont itt nálunk kapható magokat nem tanácsolom, mert egyrészt drágán kevés magot adnak, másrészt ki tudja mióta tárolják a magokat. Ezért törekedjünk arra, hogy olyan országból rendeljük ahol a növény gond nélkül megél. Ha nem drága, rendeljünk sokat, mivel a magokból nem mind fog kicsírázni és még a magoncokból is pusztulhat néhány. A magok frissessége sose garantált, ezért érdemes több helyről is rendelni.


Pisztácia magok csíráztatása:
A magok sokáig bírják száraz körülmények között, viszont minél tovább van tárolva annál kevesebb fog kicsírázni. Csírázásuk lassú és vontatott, a módszeren múlik a csírázás százaléka. A csírázás ideje 1-2 hónap, de fajtól függ, a Pistacia vera 1 hét alatt kicsírázik, viszont a Pistacia atlantica és P. terebinthus sokkal később csírázik. Érdemes 1 napig vízben áztatni a magokat vetés előtt. A magok ültetési mélysége maximum 1cm. Jobb ha föld tetejére szórjuk és homokot szórunk rájuk, de csak annyit, hogy éppen ellepje. Nem szabad mélyre ültetni. Ültető közegnek kókuszrost+homok keverékét használtam, nagyon ügyeljünk rá, hogy a földet ne tömjük meg nagyon. A csírázás idejéig a magnak szüksége van folyamatos nedvességre, viszont ahogy kifejlődött a kis növény az ültető közeg nem lehet folyamatosan nedves.



Pisztácia magoncokról néhány kép:

Pistacia vera:
 
 Pistacia atlantica:

 Pistacia terebinthus:


Írta: Petróczki Márton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése