2015. január 25., vasárnap

Pistacia vera: Fajták

A legismertebb és legfinomabb pisztácia faj az a Pistacia vera. A magját étkezési célra használják fel, ezért a szelektálást már nagyon régen elkezdték. A szelektálás célja az volt, hogy minél nagyobb és minél jobb beltartalommal rendelkező magot neveljen a fa, ezen kívül még sok más fontos szempont is van.
A növény kétlaki, tehát a porzó és a termő virágzat külön növényeken található. A virágzási idő eltérhet két fajta között, így elég 1-2 hetes csúszás és nem történik meg a beporzás. A virágzást az alanyok is befolyásolhatják.
Tehát a szelekció nem volt egyszerű, azonban mostanra sok fajtával találkozhatunk. A porzósok száma jelentősen kevesebb a termősökhöz képest. A legismertebb porzó a 'Peters'.

Porzó:
- Peters
- EIL
- Chico
- Kaz
- Randy

Termő:
- Golden Hills
- Lost Hills
- Kalehghouchi (Kale Goochi)
- Aria
- Split
- Kerman
- Ibrahmim (Ebrahim Abadi)
- Ohadi
- Safeed
- Shasti
- Wahedi
- Bronte
- Buenzle
- Lassen
- Minassiana
- Sfax
- Trabonella
- Akbari
- Ahmad Aghaii
- Red Aleppo
- Uzun
- Kirmizi
- Siirt
- Napoletana
- Sirora
- Aegina
- Ajamy
- Alemi
- Achoury
- Avidon
- Ayimi
- Bayazi
- Batoury
- Bianca
- Bianca Regina
- Boundoky
- Cappuccia
- Cerasola
- El Bataury
- Ghermeza
- Ghiandolora
- Gialla
- Insolia
- Iraq
- Larnaka
- Latwhardy
- Kastel
- Marawhy
- Mateur
- Momtaz
- Muntaz
- Obiad
- Ogah
- Ouleimy
- Pignatore
- Pontikas
- Rashti
- Red Jalap
- Shasti
- Silvana
- White Ouleimy

A termősökben nem vagyok 100%-ig biztos, hogy mindegyik termős, mivel a legtöbbről semmilyen infót nem találtam.

Forrás: http://fruitsandnuts.ucdavis.edu/files/74174.pdf



Írta: Petróczki Márton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése