2014. november 16., vasárnap

Pisztácia szemzés

Képekkel végig vezetett szemzés.

Forrás: http://fruitsandnuts.ucdavis.edu/files/74176.pdf

1. A szemzés július végén vagy augusztus elején történik, amikor a nemes rügy érett és alvó állapotban van, viszont az alany aktív és a kérge könnyen feljön.
A fiatal gyorsan fejlődő hajtás ami nagyobb mint 20cm az hajlamosabb több vegetatív rügyre. A csúcsrügyek szinte mindig vegetatívak.


2. Levelek levágásra kerülnek. A vegetatív rügyekből lesznek a szempajzsok. A vegetatív rügyek hegyesebbek mint a virágrügyek.
A T-szemzésnél a szempajzs és az alany legyen hasonló méretű, általában 1/4 és 1/2 hüvelyk átmérőjű.(6,35-12,7mm)


3. Szempajzs kivágása, ami vegetatív rügyet tartalmaz. 
(Úgy kell vágni mint ha chip szemzés lenne.)


4. A szempajzsot úgy kell eltávolítani, hogy csak a kéreg maradjon ami a cambium mentén elválik a fás résztől. (Vigyázni kell, hogy a rügy ne szakadjon ki.)


5. T alakú vágás az alanyon.


6. A szempajzs beletolása az alany kérge alá.


7. A szemzés rögzítése, hogy ne mozdulhasson.
(gumit használnak)


8. A rügy elkezd duzzadni.


9. Kihajt a nemes.


10. Végeredmény.


A szemzésre és az alap ismeretekre nem tanít meg teljesen, ezért az alap tudás elsajátítása után érdemes ezt megtanulni mint kiegészítő információ.
Amire nem kaptam választ, hogy a szempajzs kiszáradását hogy akadályozzák meg. Mivel a gumin kívül mást nem raknak rá, ezért úgy gondolom egy magas páratartalmú fólia vagy üvegházba viszik. Vagy esetleg tényleg csak ennyi lehet. Mindenesetre ki fogom próbálni.



Fordította és kiegészítette: Petróczki Márton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése